Om att hyra båt

Att hyra en båt är en rolig, flexibel och bekymmersfri lösning som ger många möjligheter. Du kan exempelvis välja olika utgångshamnar om du vill se flera delar av vår kust och skärgård. Det är även ett suveränt sätt att testa olika båttyper eller om familjen gillar att vara på sjön före ett blivande köp av båt.

Att äga en båt kräver en hel del av både tid omsorg och pengar. Det är rustdagar, vaktnätter och städdagar som ska hinnas med. Du kanske inte har den tid som krävs att äga en båt, men vill ändå väldigt gärna komma ut på sjön en vecka eller två.

Men för att det ska bli precis så underbart som du hoppas och tror är det viktigt att väldigt tydligt klargöra både vad båtägaren och du som hyresgäst har för förväntningar och krav. Missar man detta kan det uppstå missförstånd.

Det är just därför som Sailon finns. Vi gör vårt yttersta för att alla frågetecken ska rätas ut och alla involverade ska känna sig trygga och uppleva att det är ett vinn vinn förhållande.

Så här går det till att hyra båt via Sailon

  • När du hittat en båt som uppfyller dina förväntningar, kontrollerar att den är ledig och skicka en bokningsförfrågan, Hyra båt båten blir då preliminärbokad i bokningskalendern. (du får bara preliminärboka en båt i taget). Finns inte din drömbåt bland båtar att hyra, skicka en intresseförfrågan. Vi kommer då att göra vad vi kan för att hitta rätt objekt till dig.
  • När Sailon mottagit bokningsförfrågan kontaktar vi båtägaren och stämmer av att båten är ledig och dina kunskaper och erfarenheter stämmer överens med båtägarens önskemål.
  • När båtägaren sagt  ja till uthyrningen får du tillbaka en bekräftelse på detta. Därefter ska serviceavgiften till Sailon betalas in. I retur skickas alla kontakt uppgifter, avtal och olika checklistor som ni behöver för att känna er trygga. Tänk på att läsa igenom allting noga innan ni skriver på. I samband med detta markeras också båten som bokad. Bra att veta är att båtägaren ansvarar för att båten är försäkrad för uthyrning.
  • Nu kan ni ta kontakt med varandra och träffas för att skriva under avtalet. Nu ska du också betala 30% av hyresbeloppet till båtägaren. Därefter händer ingenting förrän 14 dagar före uthyrningen då den resterande hyran för båten ska vara inbetald till båtägaren.
  • I samband med att båten hämtas ut ska självrisken deponeras till båtägaren, (eller till Sailon om du så önskar), då får du checklistor på vad som är viktigt att gå igenom för att du ska känna dig trygg med båten och få en lyckad uthyrning.
  • Därefter följer den efterlängtade båtturen med förhoppningsvis vackert väder och lagom med vind.
  • Vid återkomsten har vi också checklistor du kan använda som stöd vid återlämningen.
  • När din hyrestid är över vill vi gärna att du utvärderar din upplevelse. Det ger oss möjlighet att återkoppla både det som har varit bra och det som eventuellt fungerat mindre.  Allt för att både vi och båtägaren ska bli ännu bättre

Läs mer under frågor&svar. Om du undrar över något är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Sailon.

Välkommen till Sailon – båtuthyrning för dig som vill ha det lilla extra